Mijn 10 favoriete achtbanen

Met het aanbreken van de maand november is voor het gros van de pretparken helaas het pretparkseizoen ten einde gekomen. Seizoen 2016 was weer een ontzettend tof seizoen met allerlei leuke gebeurtenissen en gave nieuwe attracties. Aan het einde van een pretparkseizoen kijk ik altijd graag terug op mijn favoriete attracties. Daarom presenteer ik vandaag mijn top 10 favoriete achtbanen.

banner

Ik kan je vertellen, 10 favorieten kiezen uit 124 verschillende achtbanen is niet de makkelijkste taak ooit. Daarnaast heeft seizoen 2016 mijn top 10 ook drastisch veranderd. Zo zijn er een aantal nieuwe coaster bijgekomen die dit jaar geopend zijn maar ook banen uit parken waar ik dit jaar voor het eerst geweest was of voor het eerst sinds een lange tijd. Het jaartal wat achter de naam van de achtbaan staat is niet het jaar waarin ik de baan het eerst deed, maar het bouwjaar van de achtbaan. Ik verwacht zelfs dat mijn top 10 volgend jaar zelfs nog meer gaat veranderen door de trips die ik nu al aan het plannen ben. Maar nu eerst mijn top zoals hij op dit moment is.

Oja, voordat ik echt ga beginnen wil ik nog wat termen uitleggen welke in deze blog gaan voorkomen, want niet iedereen is natuurlijk zo pretparkgek als ik ben.  Een term die in deze blog veel voor zal komen is airtime. Met airtime duidt je eigenlijk een moment aan waarop de G-krachten aan de negatieve kant komen, wat dus betekent dat je het gevoel krijgt dat je gaat vliegen en dat je uit je stoeltje vliegt, vandaar de naam airtime. Daarnaast zal ik ook vaak het woord krachtig gebruiken. Wat ik hiermee bedoel is dat de baan veel G-krachten bevat, of deze nu positief of negatief zijn maakt over het algemeen niet uit als het er maar veel zijn en in grote hoeveelheden tegelijk. Als laatste wil ik de term inversie nog toelichten. Inversies zijn moment waarin de baan over de kop gaat. Bekende voorbeelden van inversies zijn loopings en kurkentrekkers. Goed ik denk dat ik nu wel genoeg informatie heb gegeven voor de niet fans onder ons, laten we maar beginnen!

10. Anubis the Ride, Plopsaland de Panne (2009)

img_4039-2-2De eerste baan in dit lijstje vinden we bij onze zuiderburen in het land van Samson en Gert, Plopsaland! Deze baan is van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Een fabrikant die ik niet echt als één van mijn favorieten zou willen beschouwen, desondanks is Gerstlauer twee keer in deze lijst te vinden waarvan de eerste keer dus op nummer 10 met Anubis the Ride. Deze gelanceerde baan is voor een Gerstlauer verrassend soepel, voor de duidelijkheid dat zijn Gerstlauer over het algemeen dus niet, en de launch is ontzettend krachtig. Waar je bij veel launch coasters eerst stil staat voor je gelanceerd wordt rol je bij Anubis naar de launch toe en wordt je met een krachtige stoot de baan in gelanceerd. De baan bevat 3 inversies met leuk bochtenwerk tussendoor waardoor de baan echt als een heel goed geheel volgt, de elementen in de baan volgen zichzelf ook in een logische volgorde en het is geen ratjetoe van elementen die achter elkaar geplakt zijn. Het voelt echt aan als 1 geheel en dat is nodig voor een goede achtbaan.

 

9. Van Helsing’s Factory, Movie Park Germany (2011)

img_4736-2Van Helsing’s Factory is de baan die bewijst dat een goede achtbaan helemaal niet hoog en snel hoeft te zijn of inversies hoeft te bevatten. Deze door Gerstlauer gebouwde indoor achtbaan gaat slechts 36 km/u maar is toch een absolute topper, want door zijn onverwachtse afdalingen in het donker en krappe bochtjes trekt deze baan toch 4G. Naast deze ijzersterke layout wordt de baan ook nog eens gecombineerd met theming. Overal rondom de baan is theming te vinden en deze is ook echt onderdeel van de beleving van de attractie en zonder dit zou de baan toch een stukje minder goed zijn als deze nu is. Door de 2 optakelingen die de baan heeft is de rit duur van de baan ook van een leuke lengte zonder dat de tweede liftheuvel het tempo uit de baan haalt. Het allerleukste aan deze baan zijn nog wel de super scherpe bochtjes die erin zitten. Ik geloof niet dat ik ooit zo snel door zulke krappe bochtjes ben gegaan in een achtbaan, geweldig! Dit verklaard ook meteen de hoge kracht in de baan ondanks de lage snelheid.

8. Lost Gravity, Walibi Holland (2016)

Deze baan is de eerste vermelding in eigen land en ook meteen de eerste nieuwkomer van dit jaar. Na jaren wachten, maar dan echt heel veel jaren wachten, komt Walibi Holland eindelijk weer met een nieuwe achtbaan in het park. Beloofd was een nieuw verrassend concept. verassen deed Lost Gravity mij zeker, maar of het concept van de baan nu zo uniek is in Europa? Naja, in Nederland is het dat in ieder geval wel en voor de bouwer Mack Rides ook, daar gaat het Walibi vooral om. De unieke gimmick waar ik het op dit moment over heb heeft alles te maken met de treinen. De treinen van Lost Gravity hebben namelijk 2 rijen van 4 stoeltjes naast elkaar, dit is opzich niet heel bijzonder maar wat het wel bijzonder maakt is dat de buitenste 2 stoelen naast de trein zitten. Daardoor heb je een veel vrijer gevoel en bevind je je niet boven de baan waardoor de G-krachten in die stoelen heel anders uitwerken. De baan is ontzettend krachtig en dan met img_4516-2name de eerste afdaling en de airtime heuvel die erna volgt. De eerste afdaling van de baan is niet zoals veel achtbanen gewoon recht, maar bovenin zit een ontzettend scherpe bocht waardoor de baan gelijk een bocht maakt van 180 graden en de afdaling  parallel aan de optakeling verder gaat. Door deze scherpe draai worden vooral de buitenste stoeltjes helemaal naar 1 kant gesleurd met ontzettend veel G-krachten en doordat het heuveltje onderaan de eerste afdaling heel laag is en je er met volle vaart overheen gaat wordt je hier nogmaals keihard in je beugel gesmeten met de nodige airtime. Kort samengevat is Lost Gravity gewoon het betere gooi en smijt werk met 2 erg toffe inversies erin. Ook is de interactie met de theming rondom de baan ontzettend tof.

7. Troy, Toverland (2007)

dscn1634-2-2Troy is de enige houten achtbaan in dit lijstje, maar Troy is er dan ook eentje van wereld formaat. Misschien
niet qua lengte of hoogte maar qua rit is ie dat zeker. Troy is een houten achtbaan die maar door blijft gaan. In een vrij constant tempo gaat hij vol gas door de baan. Wat zorgt voor de nodige kracht en airtime, echt een heerlijke baan. Tevens ook zoals een houten achtbaan hoort te zijn, een echt goede houten achtbaan gaat constant lekker door op een lekker tempo. Ook hoeft een houten achtbaan niet botersoepel te zijn, je moet kunnen voelen dat de baan van hout gemaakt is! En bij Great Coasters International, de bouwer van Troy, weten ze dit maar al te goed te vertalen in een goede baan.

6. Goliath, Walibi Holland (2002)

Op nummer 6 vinden we de grootste kolos van Nederland, Goliath! Een naam die bij veel pretparkfans meteen heel veel gevoelens oproept, dit omdat Six Flags veel banen met deze naam neer heeft gezet en allen zijn ontzettend grote en hoge coasters. De versie in onze eigen kikkerlandje is met zijn 46 dscn9604-2-2meter dan wel 1 van de kleinere maar dat maakt de baan niet minder indrukwekkend. 46 meter hoogte is voor Nederlandse begrippen zeker niet weinig en de door Intamin gebouwde baan is dan ook nog altijd de hoogste baan van Nederland. De baan geeft dan ook een ontzettend leuke rit weg. Airtime heuvels met bakken airtime en mooie uitgestrekte spiralen en leuke bochtenwisseling. Maar het mooiste van de baan vind ik nog altijd het laatste stuk. De kleine heuveltjes op het einde geven de meeste airtime in de hele baan en de laatste bocht is echt ontzettend krachtig en die zorgt ervoor dat je vol adrenaline de remmen in schiet. Iedere keer weer weet deze baan mij warme gevoelens te brengen, dit ook mede door zijn uitstraling. De baan staat schitterend alleen en torent daardoor hoog boven het polderlandschap uit, schitterend om te zien en voor mij stipt de beste baan van Nederland!

5. Black Mamba, Phantasialand (2006)

img_9129-2Voor de baan welke deze lijst door de midden hakt moeten we naar Duitsland, naar het park Phantasialand, één van mijn favorieten parken.  Deze baan is gebouwd door één van mijn favorieten bouwers, Bolliger & Mabillard. Dit Zwitserse bedrijf wordt geroemd om hun botersoepele banen en ze blijven dat ook na jaren keihard door raggen op de baan. Black Mamba is daar een heel goed voorbeeld van. Black Mamba is een hangende achtbaan met 4 inversies. De baan is ontzettend krachtig en na al die jaren nog altijd soepel. Er zijn 2 punten die Black Mamba heel sterk maken en dat is de kracht van de baan en dat met name in het bochtenwerk aan het einde goed te merken. Ten tweede is Black Mamba zo mooi omdat je hem in het Themagebied Deep in Africa waar de baan ligt, hem bijna niet ziet liggen. De baan is in een kuil gebouwd en eigenlijk het enige wat je ervan ziet als je door het dorpje loopt is de liftheuvel en eerste afdaling en de looping in de baan. Dit zorgt voor een ontzettend gave atmosfeer in het hele gebied en daarnaast raas je tijdens de rit door een landschap vol rotsen, water en groen. Een ontzettend gave beleving!

4. Air/Galactica, Alton Towers (2002)

Aan de andere kant van het kanaal weten ze ook wel hoe ze een goede achtbaan moeten bouwen. Midden in Engeland ligt het grootste park van het land, Alton Towers! Dit park welke vol zit met allerlei duistere themegebieden kent ontzettend mooie attracties en 1 daarvan is Galactica, of zoals hij tot begin van dit seizoen heette en hoe ik hem nog altijd noem: Air. Deze baan is een zogenaamde Flying coaster van Bolliger & Mabillard. In het station wordt je in een ligende positie gekanteld waardoor je het grootste gedeelte van de rit met je buik naar beneden aflegt. Deze houding geeft je echt het gevoel of je vliegt, wat natuurlijk ook de bedoeling van deze baan is. Vliegend door een landschap vol bos en grasvlaktes en paden onder je ga je door 2img_3402-2 inversies en 1 stuk van de baan breng je zelf op je rug door. Dat is voor mij persoonlijk het beste stuk van de baan, op dit stuk krijg je echt een heel
vreemd gevoel in je hoofd wat voor mij heel verslavend werkte. Deze baan draait dan absoluut niet om kracht of snelheid, maar gewoon om het heerlijke gevoel alsof je vliegt en dat doet die dan ook verdomd goed, echt een top baan!

3. Nemesis, Alton Towers (1994)

De derde beste coaster die ik tot nu toe heb gedaan heb vinden we net als de nummer vier in Alton Towers. Het is namelijk de legendarische hangende achtbaan die we kennen als Nemesis! Wauw wat een baan is dit zeg. Deze baan is net als Black Mamba een Bolliger & Mabillard Inverted coaster maar deze is nog veel krachtiger als Black Mamba, ik denk zelfs dat Nemesis de meest krachtige baan is die ik ooit bereden heb. Deze baan wordt vaak als de beste en meest krachtige hangende achtbaan ter wereld gezien en die titel verdiend hij absoluut. De baan blijft maar doorgaan en gaat vol kracht door haar vier inversies, wauw wat een beest! Een baan om rondjes achter elkaar te doen is het niet, want deze baan is zo krachtig dat hij mij na 3 ritjes achter elkaar koppijn wist te bezorgen door al de kracht die de baan heeft.

img_3383-2

2. Blue Fire Megacoaster, Europa Park (2009)

Europa Park, een waar paradijs voor de pretpark liefhebber. Het is niet voor niks dat dit voor veel pretparkfans het favoriete park is. Ook voor mij is dit zo en 1 van mijn favoriete achtbanen staat ook in Europa Park, namelijk de lanceer achtbaan van het park Blue Fire Megacoaster. Deze baan gebouwd door Mack Rides, welke tevens ook de familie is die Europa Park leidt, is ontzettend soepel, lekker krachtig en heeft ontzettend leuke inversies. De baan is niet extreem krachtig maar is zachtaardig krachtig. Het is vooral de airtime die de boventoon heeft in Blue Fire. Met name in de laatste inversie heb je echt het gevoel alsof je de trein uitvliegt, echt een heerlijk element en 1 van de dingen wat Blue Fire voor mij de favoriete nummer 2 baan maakt op dit moment.

img_7652-2

1. Taron, Phantasialand (2016)

Na een lijst vol met ontzettend grote toppers zijn we dan eindelijk aangekomen bij de nummer baan. Dit is voor mij de dit jaar geopende lanceerbaan Taron. Phantasialand heeft voor deze baan een heel themagebied uit de grond gestampt welke je helemaal opzuigt en je helemaal onderdompelt met het middeleeuwse thema waar je je in bevind. Klugheim is voor mij echt het mooiste themagebied wat ik tot nu toe zelf heb mogen aanschouwen. Met de 2 achtbanen en de horecagelegenheden die er te vinden zijn weet Phantasialand een ontzettend gave sfeer neer te zitten waar Taron een ontzettend groot onderdeel van is. Taron heeft 2 ontzettend krachtige lanceringen. Taron heeft een grote spagetti van baan waar je echt doorheen geblazen wordt. De baan bevat veel bochtenwisselingen, airtime heuvels en hij is heel, heel krachtig! Met name de 2de launch die nog net dat extra zetje geeft, geeft je echt een heerlijk gevoel, een gevoel wat ontzettend verslavend werkt en waardoor je Taron maar wilt blijven berijden. Taron is echt een topper van wereldformaat en de zoveelste reden om Phantasialand zeker niet over te slaan.

ga_bt_taron_zug_08-7602e585

Dit was dus mijn top tien achtbanen na seizoen 2016. Seizoen 2017 gaat ook een ontzettend mooi jaar worden en ik heb al een hele leuke trip in het vooruitzicht voor begin seizoen 2017. Ik kijk met een gerust hard terug op seizoen 2016 en moge 2017 nog mooier worden.

Handtekening

2 thoughts on “Mijn 10 favoriete achtbanen

    • Voor mij is dat eigenlijk niet zo heel verassend, want als ik puur naar de rit ga kijken stelt hij eigenlijk niet zo veel voor. De banen die in dit lijstje staan weten gedurende de hele rit een fantastische ervaring neer te zetten.

Reacties zijn gesloten.