Mijn eerste Record Store Day

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een blog heb gepost en daarmee heb ik me na 2 maanden al niet aan mijn voornemen om 1 blog per maand te posten, in de hele maand maart heb ik namelijk niks gepost. Maar dit wil ik deze maand helemaal goed gaan maken met een aantal leuke blogs. Te beginnen met deze blog over Record Store Day, de jaarlijkse feestdag voor verzamelaars van vinyl en zoals de meeste wel zullen weten ben ik er daar 1 van.

Ik had er nog nooit echt iets mee gedaan, Record Store Day. Ik had al wel wat Record Store Day releases in mijn collectie, maar ik had deze na Record Store Day gekocht. Op de dag zelf naar mijn vaste platenzaak gaan, dat had ik nog nooit gedaan. Voor alles moet een eerste keer, dus afgelopen zaterdag trok ik samen met mijn beste vriend naar de Sounds in Tilburg.

We kwamen niet alleen voor de platen, maar ook voor de livemuziek, want niemand minder dan de Staat, de Nederlandse ambassadeurs van RSD2019, kwamen in de platenzaak optreden. Dit zou in eerste instantie een DJ-set zijn, maar uiteindelijk zijn ze voor een uitgeklede live-performance gegaan. Wat natuurlijk veel toffer was. Het was zeker een bijzondere ervaring was in zo’n kleine ruimte met zoveel mensen naar 1 van de beste Nederlandse bands te staan luisteren. Het voelde heel persoonlijk en knus aan.

Dan nu over naar mijn aankopen, want dat was toch eigenlijk wel het hoofddoel van de dag. Alles wat ik heb gekocht heb zijn nieuwe platen. Lekker door de tweedehands platen snuffelen en af en toe een stukje luisteren doe ik wel op het moment dat het niet zo ontzettend druk is in de winkel. Mijn eerste aankoop heeft alles te maken met de ambassadeurs van RSD2019, De Staat. Zij brachten een RexSD2019 exclusive uit in de vorm van een bonus-EP van hun laatste album Bubble Gum. Deze prachtige felgroen met zwarte vinyl bevat bonustracks, die het album niet gehaald hebben en een aantal alternatieve versies van nummers op het album. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hem nog niet geluisterd heb, dus veel kan ik er nog niet over zeggen.

De andere RSD2019 exclusive die ik kocht was een 7” van Queen, namelijk een plaat van hun beroemde en meest befaamde single ”Bohemian Rhapsody”. Dit singletje bevat de orginele tracklist met aan de ene kant natuurlijk Bohemian Rhapsody en aan de andere kant I’m In Love With My Car. Deze speciale editie is een splitcolor vinyl in de kleuren paars en geel, zoals ook op de promotiematerialen voor de gelijknamige film te zien is.

Naast deze exclusives kocht ik ook nog uit de koopjeshoek het album Hybrid Theory van Linkin Park. Een ijzersterk album uit de vroege jaren van de Amerikaanse band die ik nog niet in mijn collectie had. Ook kocht ik het nieuwste album van Foals, Everything Not Saved Will Be Lost: Part 1. Ook echt een heerlijk album die ik al redelijk vaak gestreamd had en nu dan ook in mijn collectie toegevoegd heb. De laatste aankoop was het album Eyes Closed van de bijzondere Nederlandse ban Haevn.

De dag was nog niet afgelopen toen we de platenzaak uitliepen. Helaas was het wat te koud om op het terras te gaan zitten zoals we in eerste instantie in gedachte hadden. Omdat mijn beste vriend afgelopen week jarig was geweest en we beiden kunnen genieten van live muziek, had ik als verassing voor hem 2 kaarten voor het concert van Haevn in het Muziekgebouw in Eindhoven.

Foto: Dick Rennings

Wauw, wat een ontzettend gaaf concert was dit. Allereerst is het een prachtige zaal, maar de akoestiek is er echt schitterend. Deze is natuurlijk al heel anders als een poppodium, want deze zaal is gebouwd op het versterken van een orkest. Maar om zo’n act live te zien in zo’n zaal, vond ik echt heel bijzonder. Het geluid was echt heel goed en het voelde daardoor heel knus aan, alsof je er maar een paar meter vanaf zat. Daarnaast had de band een groep strijkers meegenomen en een gospelkoor om het geheel nog mooier te maken. Dit concert was echt een pareltje om te horen en de toch al zo mooie en gevoelige muziek van Haevn werd er schitterend ten gehore gebracht. Als je Haevn nog niet live hebt gezien, dan raad ik je bij deze aan om dat snel te gaan doen, want het is iedere cent waard!

Foto: Dick Rennings

Na dit bijzondere concert, sloten we de dag af met een drankje in de pub. Ik heb mijn eerste Record Store Day als zeer positief ervaren. Ik heb niet alles kunnen scoren wat ik wilde, maar dat had ik ook niet verwacht, gezien we best laat in de platenzaak aankwamen. Natuurlijk is het een commercieel evenement, maar het geeft lokale platenzaken wel bestaansrecht en ik dat dat de kracht ervan is. Zo kunnen we de rest van het jaar ook genieten van de platenzaken in Nederland en de service en adviezen die deze te bieden hebben.