Mijn 5 favoriete Disney sequels

Met de trailer van Frozen 2 heeft Disney al zijn fans lekker gemaakt voor dit vervolg op de succesfilm uit 2013.  Afgaande van de trailer lijkt het weer een goede film te worden, maar Disney sequels hebben over het algemeen niet een heel goede naam. Ondanks alle slechte sequels, hebben ze ook een aantal goede gemaakt. In deze blog pak ik alleen van Walt Disney Animation en niet van Pixar, dit om 2 redenen. 1 Omdat het nog altijd 2 verschillende studio’s zijn en 2 omdat Pixar een hele andere benadering heeft in haar films als Walt Disney Animation. Dit zijn mijn 5 favoriete Disney sequels.

5.Fantasia 2000

In deze tweede Fantasia film zien we weer een aantal muziekstukken die door Disney animators zien voorzien van begeleidende beelden. Voor de originele film was het al de bedoeling om er een doorlopend verhaal in te verwerken, dit is toen echter niet doorgegaan. In dit tweede deel is dit wel het geval en daardoor is het alleen al een waardige opvolger. Ook is de animatie van een vergelijkbare kwaliteit als het origineel.

De populairste scene uit het origineel ”The Sorcerer Apprentice” komt ook in deze film weer terug in een opgepoetste versie. Mijn favoriete scene is die met de Pomp and Circumstance, mars 1,2,3 en 4 van Edward Elger. Ik vind het gewoon een ontzettend leuke scene met alle dieren en Donald Duck als schipper van de Ark. Fantasia 2000 krijgt van mij een 7 op de 10 tegenover een 7 op de 10 voor het origineel.

4. The Return of Jafar

Aladdin blijft 1 van mijn favoriete classics, maar ook de sequel ervan heb ik altijd heel tof gevonden. In The Return of Jafar zien we alle bekende figuren weer terug. Nu Iago naar de kant van Aladdin is gegaan heeft Jafar een nieuwe compagnon nodig om het kwaad te laten heersen. Dit vind hij in een oude rover genaamd Abis Mal, die hem uit zijn lamp bevrijd.

Deze film heeft dezelfde duistere toon in de scene’s met Jafar erin en slaagt er ook in om de hele film dezelfde sterke sfeer te houden. De animatie is helaas wel duidelijk een heel stuk minder, maar dat wordt gecompenseerd door de sterke characters en mooie scores. De wraak van Jafar is een film die ik als kind veel heb gekeken door het sterke verhaal. Dit was tevens ook de eerste keer dat Disney een sequel maakte op een animated film en voor een eerste keer is dat aardig goed gelukt. The Return of Jafar krijgt van mij een 7 op de 10 tegenover een 8 op de 10 voor het origineel.

3. Return to Neverland

Het tweede deel van de hoog geprezen film Peter Pan is natuurlijk Return to Neverland. Wat ik zo tof aan deze film vind is het deel wat zich afspeelt in London tijdens de tweede wereldoorlog. In dit stuk zijn de emoties van de characters echt heel mooi uitgebeeld en het is een heel meeslepend stuk. Ook het verhaal vind ik in het algemeen heel sterk. Jane, de dochter van Wendy, is merkbaar heel anders als haar moeder. Waar Wendy gefascineerd was door Peter Pan en zijn bende, moet Jane er niks van hebben.

De animatie van deze film is merkbaar van mindere kwaliteit als het origineel, het heeft vooral wat minder karakter en sfeer. Maar heel erg storend vind ik het niet. De soundtrack is ook heel goed, maar niet zo memorabel als van het origineel, maar wel gewoon erg mooi. Return to Neverland krijgt van mij een 7 op de 10 tegenover een 8 op de 10 voor het origineel.

2. Bambi II

Mijn eerste keuze gaat uit naar Bambi II. In de tweede Bambi film zien we hoe Bambi opgroeit en vooral ook maken we kennis met een figuur die in de eerste film heel mysterieus blijft: Bambi’s vader. In de film volgen we Bambi en zijn vader tijdens de levensloop van Bambi, zijn jeugd en hoe hij daar mee omgaat en het advies wat hij van zijn vader krijgt.

De film vol prachtige animaties van landschappen. Dat is 1 van de grote krachten van de film, het voelt echt aan alsof het in dezelfde tijd is gemaakt als het origineel, met een prachtige score die daar goed op aansluit, een animatiestijl die amper afwijkt van het origineel en de prachtige landschappen die over gaan in ontroerende en memorabele momenten.

Bambi II krijgt van mij een 8 op de 10 tegenover een 8 op de 10 voor het origineel.

1. Ralph Breaks the Internet

De meest recente sequel van Disney is het vervolg op Wreck-It Ralph. In deze film gaan Vanelope en Ralph het internet verkennen in plaats van dat ze in de arcade blijven. Het internet wordt in de film op een ontzettend leuke en speelse manier afgebeeld. Opvallend aan deze sequel vind ik dat het budget van Ralph Breaks the Internet hoger was als dat van Wreck-It Ralph.

De slechte naam van de Disney Sequels komt ook voor een groot deel omdat ze een veel lager budget hadden als de originele films. En om heel eerlijk te zijn vond ik Breaks the Internet ook beter als de eerste film. De humor sprak me een heel stuk meer aan, vooral omdat Disney gewoon lekker de draak steekt met zichzelf en de rest van het internet, ook vind ik het verhaal een stuk beter in elkaar zitten. Wat het eerste deel wel beter deed, was ontwikkeling in de characters, want dat heeft het tweede deel amper.

Het leukste deel van de film vond ik het Oh My Disney gedeelte, dit was ook het meest gehypte  stuk uit de film. Persoonlijk mocht het wel wat langer duren, want ik heb me echt kapot gelachen tijdens dat deel van de film. Ralph Breaks the Internet krijgt van mij een 9 op de 10 tegenover een 8 op de 10 voor het origineel.

Dit zijn ze dan, mijn 5 favoriete Disney sequels. Ik ben heel benieuwd naar Frozen 2 en andere sequels die we in de toekomst nog gaan krijgen. Welke films zouden volgens jou nog een sequel moeten krijgen? Laat het weten onder in de reacties. Ik zou persoonlijk nog heel graag een sequil willen zien op Big Hero 6, omdat dit een franchise is waar je nog zoveel mee kan en waar ik graag nog meer zou van willen zien.