Mijn 10 favoriete banen van de Benelux

Het pretparkseizoen is bijna ten einde en dat vind ik altijd een mooi moment om met lijstjes over pretparken te doen. Begin deze maand kwam ik al met mijn favoriete Nederlandse parken. In die blog had ik beloofd om ook nog met een top lijstje te komen van mijn favoriete achtbanen in Nederland, Nu kent België niet heel veel achtbanen, dus het leek me een goed idee om die ook mee te pakken in dit lijstje, dus hierbij presenteer ik mijn 10 favoriete banen van Nederland!

Even een kleine disclaimer voordat ik begin, ik baseer deze lijst vooral over hoe ik het baanverloop van de achtbaan beleef. Dus dingen als theming en operations zullen amper tot geen rol spelen in hoe ik de banen in deze lijst beoordeel.

10. Baron 1898 – Efteling

Efteling, Kaatsheuvel, The Netherlands

Ik begin deze lijst met op nummer 10 één van de mooist gethemede attracties van Nederland en 1 van de best gethemede achtbanen ter wereld. Maar zoals ik net al zei, theming speelt geen grote rol in deze lijst. De Baron omschrijf ik het liefst als gewoon een lekker baantje. Van alle divecoasters die ik heb gedaan vind ik de Baron zeker de sterkste wat betreft baanverloop, maar het blijft een onetrickpony. Het gevoel van de first drop is heerlijk en achterin vind ik de Zero-g-roll ook heel leuk, de helix is lekker krachtig, maar het is een blijft een korte baan die verder niet super bijzonder is. Wat wel opvalt is dat het voor een moderne B&M wel een aardig krachtige baan is. De laatste jaren is een veelvoorkomende klacht van B&M banen dat ze vrij futloos zijn, maar daar heeft onze Baron gelukkig geen last van.

  1. 9. Xpress: Platform 13 – Walibi Holland

Voor de Diehard Walibi fan zal het misschien hard aankomen dat ik deze baan zo laag zet op mijn lijst, maar zo super bijzonder vind ik Xpress niet. Hij heeft zeker een lekkere launch, ik ben echt fan van de Cablelaunches van Vekoma, en de inversies die de baan heeft zijn ook zeker leuk, maar de baan blijft zijn tempo niet houden. Na de eerste inversie is de grootste snelheid er alweer uit en voelt het een beetje aan als uitrijden en vooral de hogere stukken van de baan gaan heel traag. Het enige echt super leuke wat nog komt na de eerste inversie is de kurkentrekker waar je vooral achterin lekker doorheen getrokken wordt, maar daarna is het echt puur uitrijden naar de breaksection toe en dat is gewoon erg jammer. Je merkt gewoon aan alles bij deze baan dat hij gemaakt is om indoor te plaatsen en er flink wat theming omheen te plaatsen.

8. Dwervelwind – Toverland

Dan komen we nu aan bij de eerste baan op deze lijst zonder inversies. Deze heerlijke spinning coaster van Mack Rides is echt een fantastische familliebaan. Hij is supersmooth, spint lekker en heeft een goede lay-out. Heel veel kan ik dan ook niet over deze baan zeggen, het is gewoon een goede baan. Hij houdt goed z’n snelheid, spint lekker, vooral als je met 2 personen aan 1 kant gaat zitten en 1 of geen aan de andere kant en het is gewoon een toffe ervaring voor de hele familie. Ook is het een goede instapper voor als je nog nooit een spinning coaster hebt gedaan, want hij is niet super heftig, maar geeft wel een goede indruk van hoe leuk een spinning coaster kan zijn.

7. Joris en de Draak – Efteling

Efteling, Kaatsheuvel, The Netherlands

Het eerste houten geweld vinden we op nummer 7. De houten achtbaan, of liever gezegd 2 houten achtbanen van de Efteling. Joris en de Draak is een heerlijke familieattractie met aardig wat pit. Deze baan verdient deze plek onder meer door mijn voorliefde voor houten achtbanen. Ik hou van het raggen over de baan en de prachtige constructies die zo’n houten achtbaan oplevert, maar Joris en de Draak is meer dan dat. De banen hebben een lekker gevarieerde lay-out met scherp bochtenwerk en lekkere floater-airtime, ook voegt het dualing effect echt wat toe aan de attractie. Wat ik bij Joris en de Draak ook nog wil belichten zijn de fantastische treinen. De beugels zitten heerlijk en je hebt veel vrijheid, daarnaast zit de leren bekleding in de treinen ook fantastisch, de Millennium Flyers van GCI zijn 1 van mijn favoriete treintypes, omdat ze echt ontzettend veel comfort bieden.

6. Gold Rush – Attractiepark Slagharen

Gold Rush, 1 van de nieuwste banen van Nederland en van een bouwer waar ik in het verleden niet zo fan van was. Maar deze baan is echt fantastisch! Gerstlauer heeft met Gold Rush echt een heerlijke baan neergezet. De lancering is echt meteen krachtig en de hangtime na de achterwaartse lancering is heerlijk. De airtime in de baan is ook on point, niet te veel, niet te weinig. Maar het ingaan van de laatste inversie is echt het hoogtepunt van deze baan voor mij. Je wordt er echt ingeslingerd met flink wat kracht, Love it! Enige nadeel aan de baan vind ik wel dat er hier en daar wat ruwe stukken in zitten, het is niet pijnlijk zoals bij oude Gerstlauer banen, maar het stoort wel een klein beetje. Verder is dit echt een topbaan en een waardige vervanger voor de Loopingstar, want die was ook in deze lijst gekomen als hij er nog gestaan had.

5. Anubis The Ride – Plopsaland de Panne

Als je dacht, waar blijven die banen in België dan? Nou hier is ie! Anubis is een baan die ik toch echt wel in deze lijst wou meenemen! Het is de enige echt verassende baan in België tot nu toe en het is echt een toppertje! Een lekkere krachtige launch, een tophat vol airtime en een lekkere krachtige en gevarieerde lay-out. Het is ook de soepelste Gerstlauer die ik tot op heden heb gedaan en daarmee ook mijn favoriete Gerstlauer. Deze baan is echt behoorlijk krachtig en dat zou niet verwachten in een park als Plopasland.

4. Lost Gravity – Walibi Holland

De laatste toevoeging van Walibi Holland is natuurlijk Lost Gravity, deze Mack Rides concept baan is er eentje om op te eten. De baan zit vol met rare G-krachten. Het begint al met de firstdrop waarin je van de ene naar de andere kant gesmeten wordt, daarna volgt een airtime hill met mega veel airtime gevolgd door een tophat die ook nog wat extra airtime geeft. Waar het eerste deel van de baan erg gefocust is op Airtime, doet het tweede precies het tegenover gestelde met 2 inversie met lekker wat hangtime. Daarna krijgen we nog wat leuk bochtenwerk om met flink wat snelheid over in de remsectie te belanden. Lost Gravity is een baan die gewoon van begin tot eind klopt en ook al die tijd flink krachtig is, er is geen moment dat deze baan inkakt, op dat ene momentje bij de midcourse break na dan.

3. Troy – Toverland

Over krachtige banen gesproken, deze laatste drie kunnen er ook wat van. Om te beginnen Troy op nummer 3 in deze lijst. Naast mijn favoriete woodie in Nederland is dit gewoon mijn alltime favoriete woodie. Deze baan is echt heel erg krachtig en blijft maar doorraggen zoals alleen een houten achtbaan dat kan. Hij heeft een bijna continue snelheid en tel daarbij scherpe, krachtige bochten en wat lekker airtime bij op en je hebt mijn ultieme houten achtbaan. Daar komt ook nog eens bij kijken dat deze de zelfde Millennium Flyers heeft als Joris en de Draak. Houten achtbanen worden meestal ook pas echt goed na een paar jaar, dan is het super soepele stalen achtbaan gevoel er van af en raggen ze lekker door de baan en het voordeel van de meeste GCI banen is dat het leuk raggen is en dat het niet oncomfortabel wordt. Troy is echt een heerlijke baan en ik blijf hem dan ook heel graag doen.

2. Goliath – Walibi Holland

Op nummer 2 vinden we de hoogste baan van ons land. Met zijn 46 meter is het voor zijn baantype een redelijk lage baan en inmiddels zijn er al meer banen in Nederland die redelijk dicht bij die hoogte in de buurt komen. Maar hoogte speelt geen rol bij deze baan, want deze baan is gewoon pure snelheid en airtime. Achterin wordt je lekker over de heuvels meegetrokken, wat voor fantastische airtime zorgt. Ook was dit de eerste baan met de legendarische Stengel Dive, vernoemt naar de geroemde achtbaan ontwerper Werner Stengel. De bochtwisseling gevolgd door de bunnyhops op het einde van de baan is echt mijn favoriete deel van de baan, heerlijk!

1. Fénix – Toverland

Avalon, Toverland, Sevenum, The Netherlands

De nieuwste baan van Nederland en ook meteen mijn favoriete baan van Nederland! Deze baan is één en al kracht! Ik was vantevoren niet zo’n fan van wingcoasters, maar Fénix laat zien dat het wel kan. Deze baan zit van begin tot eind vol kracht, lekkere hangtime in de divedrop, airtime op de camelback, een flink krachtige helix, een heerlijk zero-g-roll en op het eind nog wat lekker bochtenwerk. Deze baan is echt van de krachtigste B&M’s die ik heb gedaan en dat had ik absoluut niet verwacht bij een wingcoaster. Daarnaast is het ook absoluut 1 van de meest fotogenieke banen die ik ken, echt een baan om op te eten. Het vlieggevoel is fantastische, de baan is krachtig, echt met recht mijn favoriete baan van het land!