Mijn favorieten 5 favorieten pretparken in Nederland

Eind deze maand is het pretparkseizoen alweer ten einde. Na halloween gaan de meeste parken dicht om volgend jaar maart of april pas weer open te gaan. Om hierbij stil te staan, zullen er deze maand 2 top lijstjes van mij online komen over pretparken. De eerste van deze 2 is mijn top 5 favoriete pretparken in ons land!

Pretparken, je hebt ze in Nederland in allerlei verschillende thema’s, groottes en met verschillende doelgroepen. Het ene park doelt meer op de jeugd, terwijl het andere parken juist voor de kleinsten is of op de hele familie gericht is. Dit zijn mijn 5 favorieten parken in Nederland.

5. Duinrell

Misschien niet het eerste park wat je in een top 5 zou verwachten. Maar ja, ik zet Duinrell op de 5de plek. De grootste reden hiervan is de sfeer in het park. Het park kent niet de beste achtbanen en het zijn er ook maar slechts 3. Maar op het gebied van sfeer en flatrides scoort het park bij mij gewoon erg hoog. Het park ligt heerlijk verscholen in de Wassenaarse bossen en de achtbanen rijden kris kras tussen de bomen door. Dit zorgt voor naast een te gekke sfeer, ook nog eens voor leuke nearmiss elementen. De layout van Dragonfly is zelfs ontworpen met de posities van de bomen in het achterhoofd. Tussen de bomen vinden we ook nog eens heel sfeervol plein met een groot restaurant, een speeltuin en wat winkeltjes.

Naast de toffe, groene sfeer kent het park ook nog een aantal goede flatrides zoals de Gerstlauer Sky Fly ”Wild Wings” en de Huss Frisbee ”Mad Mill”. Voorin in het park vinden we het oudste gedeelte van het park. Dit is een soort sprookjesbos vol met ripp offs van de Efteling, Het Land van Ooit en wat eigen verzinsels. Hier vinden we ook 2 animatronic shows, wat echt de ultieme guilty pleasures zijn van mij. Dit stukje park vind ik echt heel sfeervol en lekker fout. Daarnaast is het ook nog een lekker interactief stukje park en zitten er enkele kleine attracties in verwerkt.

En als dit allemaal nog niet genoeg was, heeft Duinrell als kers op de taart nog het Tiki Bad. Een mooi groot bad met een groot aanbod aan glijbanen voor de thrillseekers en voor de hele famillie.

4. Walibi Holland

Walibi Holland, het jongerenpark van Nederland. Tja, ik weet niet echt wat ik moet vinden van Walibi. Het is  een tof park om naartoe te gaan. Maar wat ik persoonlijk jammer vind bij Walibi is dat ze zich zo focussen op de achtbanen, die niet eens zou onderscheidend of bijzonder zijn als Walibi je wil doen geloven. Het park heeft zeker toffe achtbanen met Goliath en Lost Gravity als uitstekers, maar voor de rest zijn het toch een beetje standaard banen. Van El Condor en Speed of Sound zijn letterlijk tientallen kopieën over de hele wereld te vinden en Xpress heeft ook 2 broertjes, welke ook nog eens veel beter gethemed zijn. Dan hou je nog een standaard Zierer baantje en een niet zo heel erg bijzondere woodie over. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat er in Nederland parken zijn met een beter en completer achtbaan aanbod. Hopelijk wordt de RMC van volgend jaar wel heel tof en gaan ze zich daarna wat meer op flatrides focussen, want dat is echt iets wat ik nu mis in Walibi Holland. Ze zijn erg op dreef met de theming en de nieuwe Mainstreet, de wachtrij van Xpress en Lost Gravity zien er echt super tof uit, maar bovengenoemde Duinrell heeft betere flats als Walibi en dat zou ik persoonlijk andersom willen zien in een jongerenpark.

Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet super negatief over Walibi, het is een tof park en Goliath en Lost Gravity zijn een aantal van mijn favorieten banen van het land, maar ze focussen zich gewoon te erg op de achtbanen terwijl er nog zoveel meer thrills te bieden zijn waarmee ze beter kunnen scoren als ze nu doen. Het is allang een heel stuk beter als een paar jaar terug en ze zijn op de goede weg, maar na de RMC van volgend jaar mogen ze echt wel gaan investeren in wat goede flatrides en als ze echt dat jongeren park willen zijn, dan is dat enorme kindergebied ook wel overbodig. Dat zie ik veel liever verdwijnen als de prachtige Tour de Jardins die volgens geruchten op de nominatie staat om te slopen.

3. Slagharen

Net als Duinrell nog zo’n controversiële mening, maar guess wat, ik hou van controversieel. Als groot fan van het Wild West thema kan echt genieten van Slagharen. De muziek, de houten hutjes en het entertainment, ik hou ervan! Slagharen mag dan in oppervlakte wel niet zo groot zijn, maar ze zijn wel groot in wat ze doen. De theming is er de laatste jaren echt top, met uitzondering van het Jules Verne gebied dan, en bij mijn bezoek een paar weken terug was ik echt verbaasd over de kwaliteit van de shows. Daarnaast heeft het park 2 leuke coasters, waarbij Gold Rush echt een toptoevoeging is. Hij is lekker intens, maar niet te intens en daardoor blijf hij leuk voor de hele familie. Daarnaast heeft het park een hele toffe darkride en darkrides zijn voor mij altijd +1, zeker omdat je ze buiten de Efteling niet veel ziet in Nederland. Ook de overige flatrides zijn van goede kwaliteit. De meeste zijn lekker oud en daarmee is Slagharen een mooie weerspiegeling van de kermis/pretpark geschiedenis van de afgelopen 30 jaar.

Zijn er dan geen nadelen aan het park? Jazeker wel, het park is ondanks zijn vrij complete aanbod wel vrij klein en het volk wat over het algemeen op het park afkomt is niet echt top. Gelukkig is er voor Slagharen nog wel ruimte om te groeien en dat willen ze in de toekomst dan ook zeker doen. Ik hoop dan ook dat Slagharen in de toekomst gaat investeren in een derde achtbaan en een tweede darkride en daarnaast nog wat nieuwe flatrides. Een rapid river hoeft van mij niet perse, want dan wordt het waarschijnlijk toch een Hafema en dan kun je net zo goed geen rapid hebben.

2. Toverland

Toverland heeft naar mijn mening sinds de opening van de Magische Vallei de tweede plek in Nederland al weten te bemachtigen, maar nu het park dit jaar 2 nieuwe themagebieden heeft geopend heeft het park zich echt vast genageld op deze positie. Port Laguna en Avalon zijn echt gebieden van wereld klasse en geven aan wat voor een fantastische toekomst Toverland in het vizier heeft. Toverland begon ooit als een klein indoor parkje met slechts 1 loods  vol attracties en heeft zich in 17 jaar weten te ontwikkelen tot een familiepark. Het park heeft tegenwoordig voor ieder wat te bieden en tel daarbij op dat het een aantal van Nederlands beste achtbanen heeft met top notch theming, dan kan ik niet anders concluderen dat dit park echt van topniveau is. De themagebieden in het park zien er goed verzorgd en top gethemed uit. Daarnaast durft het park echt grootst uit te pakken met flinke investeringen.

Tuurlijk zijn er heel wat verbeterpunten in Toverland. De theming van de hallen is nog altijd niet op het niveau van bijvoorbeeld de indoorarea’s van de Plopsaparken en met name de tweede hal moet er nog heel veel gebeuren. Maar met het park laat met de outdoorgebieden en de Blitz Bahn wel zien dat ze heel goed kunnen themen. Ook mag de Boosterbike wel eens aangepakt worden, die valt in het huidige Toverland echt compleet uit de toon, met zijn tent station en de treinen die in geen enkel thema in het park passen.

1. Efteling

Tja, hoe kon het eigenlijk anders. De Efteling is voor mij nog altijd het beste park van Nederland en heel gek is dat niet. Het park is het grootste van Nederland en heeft daarmee ook de hoogste budgetten, die ten vollen worden benut. Het park heeft theming die erg in de buurt komt van Disney of Universal. Daarnaast heeft het park een erg uitgebreid attractieaanbod met voor ieder wils. Het park is tegenwoordig goed voor meerderen dagen als het niet super rustig is en het straalt gewoon ontzettend veel sfeer uit. Het blijft volop investeren en heeft grootste toekomst plannen. Het park heeft topdarkrides en de overige attracties zijn ook fantastisch gethemed. Daarnaast blijft het park dicht bij hun ziel en is daarmee heel erg uniek en onderscheidend. Het is niet voor niets dat de Efteling nog altijd in mijn top 3 parken staat.

Tuurlijk heeft het park nog verbeterpunten, maar het park zit in zo’n andere league als de rest van de Nederlandse parken, dat deze niet te vergelijken zijn met de verbeterpunten van de rest van mijn top 5. Zo is het horeca-aanbod een stuk beter als de rest van de top 5 parken, maar kan het voor zijn niveau nog veel leren van de competitie. Ook zou ik graag een goede grote coaster willen zien in het park, want momenteel is het aanbod aan achtbanen wel compleet, maar er is geen baan die op basis van de rit er echt bovenuit steekt.

Maar 1 ding staat vast bij de Efteling. Het park zorgt echt voor belevingen, waarin je helemaal de buitenwereld verlaat en in een andere wereld stapt en er zijn maar weinig parken in de wereld die dat kunnen.