De Musical Lion King

Nants ingonyama bagithi Baba! De magische woorden waarmee het avontuur dat de Lion King heet altijd begint. Op het witte doek is was film een daverend succes en naast de animatiefilm komt er binnekort een live-action variant. Maar de musical van dit verhaal heeft misschien nog wel het meeste succes van allemaal. Afgelopen weekend mocht ik dit spektakel met eigen ogen beschouwen en dit is wat ik er van vond.

Wauw, wat was ik er even stil van toen na ruim 2,5 uur een einde kwam aan dit spektakel. Ik was gewoon overdonderd door alles wat de musical te bieden had. Natuurlijk het enorm sterke verhaal zoals we het ook van de film kennen, maar dit gecombineerd met ijzersterke zang en toneel. Het verhaal van de Lion King symboliseert voor mij echt een tijd waarin Disney niet altijd op safe speelde, maar echt nog durfde uit te pakken. Het verhaal is spannend, ontroerend, vrolijk en op sommige punten zelfs een beetje eng.  Juist dat laatste punt kenmerkt deze tijd van Disney, tegenwoordig mag het allemaal niet zo eng meer en durven ze hier niet echt meer mee, dat was toen wel anders. En dit is ook terug te zien in de musical, waarbij vooral het punt met de dood van Mufasa mij weer flink te pakken had. Je schrikt er van en je raakt er ontzettend ontroerd van, net als op een aantal andere punten in het verhaal en dat is wat het zo ontzettend sterk maakt, je lacht met de verrassend leuke en actuele grappen en je huilt op momenten.

De dieren worden in de musical op een ontzettend mooie manier uitgebeeld. De maskers en pakken bedekken in de meeste gevallen niet het hele lichaam, waardoor het soms voelt als een combinatie van mens en dier en tegelijkertijd zijn het heel overtuigend dieren, vooral hoe de Giraffen uitgebeeld werden vond ik heel knap gedaan. De decors zijn prachtig en zijn erg ingenieus gevonden, de overgangen zijn heel natuurlijk en de scene’s met velen dieren zijn werkelijk schitterend. Ook is de Afrikaanse sfeer heel erg aanwezig. In de liedjes zitten meer Afrikaanse teksten verwerkt en er wordt ook gewerkt met enkele Afrikaanse acteurs. Deze Afrikaanse sfeer geeft het geheel een ontzettend vrolijke sfeer. De schitterende dans choreografieën in de musical versterken dit gevoel ook nog eens. Ook viel het mij mee dat de musical niet zo abstract was uitgevoerd was als dat het promotiemateriaal je doet geloven.

De karakters zijn over het algemeen qua karakter als in de film, maar zoals eerder gezegd zijn de teksten en grappen hier en daar wat actueler gemaakt. Favorieten blijven bij mij Zazu en Timon en Pumba vanwege de humor en ook in de musical kon ik smakelijk om hun grappen lachen. De leukste wijzigingen vond ik hierin dat Zazu in plaats van ”It’s A Small World” ”Let it Go” uit Frozen zong en dat Timon en Pumba een eigen versie van ”Er Staat een Paard in de Gang” zongen terwijl ze levend aas moesten spelen. Maar mijn all-time favorite character van de Lion King blijft Scar. Dit blijf ik een ontzettend sterk karakter vind, met ook ontzettend goede nummers.

De soundtrack van de musical is voor een gedeelte erg herkenbaar, maar er zijn ook een heleboel extra liedjes speciaal voor de musical. Ik moet zeggen, deze liedjes vind ik over het algemeen beter als de nummers uit de film en ze zijn echt een hele goede toevoeging aan dit toch al bijna perfecte verhaal. Mijn favoriete nummer van de musical is ”Zij Leven Voort”. Dit nummer kan ik echt zo vaak luisteren, zonder dat het mij gaat vervelen. Ook krijg ik de heerlijke herinneringen terug van het moment dat ik naar de musical keek op het moment dat ik de soundtrack luister, heerlijk!

De Musical Lion King is een absolute aanrader als je hem nog niet hebt gezien. De ruim 2,5 uur dat het spektakel duurt, is zo voorbij en je zou willen dat het langer duurde. Als ik de kans krijg, zou ik zo weer gaan! Dit is absoluut de beste musical die ik tot noch toe heb mogen zien en deze ervaring zal ik nooit vergeten.

One thought on “De Musical Lion King

Reacties zijn gesloten.