De Nintendo Switch: Mijn oordeel!

De Nintendo Switch, de nieuwste console van Nintendo. Deze hybride console bestaat vandaag alweer 1 jaar. En wat voor een jaar heeft deze console achter de rug. Ik heb sinds enkele maanden zelf ook een Switch en de eerste verjaardag van de console leek me de perfecte dag om te vertellen wat ik nou van dit stukje gaming technologie vind. 

Toen de Switch in januari 2017 aangekondigd werd was ik persoonlijk al helemaal verkocht. Het hele idee van een homeconsole en handheld in 1 is werkelijk briljant. Op deze manier is het gewoon mogelijk om al je favoriete Nintendo titels on the go te spelen, met een console die meer power heeft als de DS series van Nintendo. Ook binnenshuis vind ik de handheld functie ontzettend handig, omdat je dan niet perse recht voor een tv hoeft te gaan zitten maar gewoon lekker lui op de bank of in bed met de Switch in je hand kan gaan liggen gamen.

De controllers van de Switch is iets waar ik nog wel sceptisch over was in het begin. De Joycons zoals Nintendo ze noemt, leken mij persoonlijk wat te klein voor mijn vrij grote handen en vooral in multiplayer mode als je per persoon 1 Joycon gebruikt, leek mij erg onhandig.  Maar dit is mij alleszins meegevallen. De controllers liggen heel fijn in de hand, zijn absoluut niet te klein. Het meest fijne is dat je de verschillende speelstijlen hebt. Zo speel ik sommige games het liefst met de losse Joycons en sommige het liefst aan de grip, die ook veel minder krampachtig aanvoelt als dat ik verwacht had. Ook speelt het spelen met de Joycons aan de tablet vast in handheld modus ontzettend comfortabel en de tablet voelt absoluut niet lomp aan, hoewel ie er wel zo uit ziet.

Het sellingpoint van de Switch is natuurlijk het hele hybride verhaal en hoewel de Switch niet de meest krachtige console is. Heeft ie op de tv een sterke 1080p weergave en in handheld mode een weergave van 720p. Dit zijn geen indrukwekkende cijfers, maar voor de meeste games op de Switch is dit meer als genoeg. Maar wat ik echt een heel sterk punt vind aan de Switch is de enorme variatie aan games en dat in het eerste jaar. De Switch heeft ontzettend veel games van first party titels tot Indie games, waar nog hele verrassende titels tussen zitten ook. Maar ook third party zijn er ontzettend veel games voor de Switch, met ook enkele wat oudere games die nog nooit op een handheld van Nintendo verkrijgbaar waren. Voorbeelden hiervan zijn Skyrim, LA Noire en zelf Resident Evil. Maar de voornaamste reden voor mij om de Switch te kopen waren de first party titels, want als het aankomt op games van Nintendo, ben ik een ontzettend grote fan.

De 2 grootste titels van het eerste jaar van de Switch waren natuurlijk Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey. Beide games zijn echt fantastische games met ieder hun eigen charme. Ze zien er prachtig uit, de soundtracks zijn geweldig en beide games geven uren speelplezier. Persoonlijk prefereer ik Mario boven Zelda. Niet omdat Zelda een slechte game is, nee in tegendeel ik ben dol op Zelda. Ik vind het heerlijk om door de velden te rennen, op een paard te rijden, de diverse tempels en side quests op te lossen, maar over het algemeen heb ik het niet zo op de combat en dan met namen de bossbattles. Ik heb veel meer plezier in het ontdekken en dat is iets waar Super Mario Odyssey voledig om draait. Hoe indrukwekkend de huge map van Zelda ook is, de open wereld van Mario heeft mij meer vermaakt.

Super Mario Odyssey is de eerste Mario game waarin je echt volledig in een open wereld zit. Tuurlijk Galaxy en Sunshine had ook een semi open wereld, maar in Odyssey ben je echt volledig vrij in wat je wil doen. Je kunt helemaal vrij rondlopen in de werelden zonder dat je echt gebonden zit aan levels, wat bij eerder Mario 3D platformers wel het geval was. En iets wat echt een nieuw perspectief is aan Odyssey is Cappie, de nieuwe sidekick van Mario in de vorm van zijn pet. Door Cappie op diverse wezens en voorwerpen te gooien in de werelden, kun je als speler deze wezens besturen en zo een hele nieuwe dimensie geven aan de Mario levels. Door de toevoeging van Cappie is de game zoveel meer dynamischer als andere Mario games en daardoor hebben de makers een hele nieuwe manier van spelen aan de game gegeven. Ik ben persoonlijk echt heel erg fan van deze feature en het heeft er mede voor gezorgd dat Super Mario Odyssey 1 van mijn favoriete games of all time is geworden. De variatie in de levels is gewoon eindeloos, van klassieke 2D platform levels tot enorme open werelden vol wezens en valkuilen, samen met de bijpassende soundtrack heeft dit er voor gezorgd dat ik de game uren achter elkaar heb kunnen spelen. En als je denkt dat je het spel uitgespeeld hebt als het verhaal voorbij is, dan heb je het mis. Daarna zijn er nog een paar honderd manen om te verzamelen met allerlei nieuwe uitdagingen en zelfs extra levels.

Naast deze twee topgames heeft de Switch nog veel meer toptitels zoals Sonic Mania, een game die je weer helemaal terug brengt naar de oude tijden van Sonic, met schitterende 2D levels. Sommige zijn heel herkenbaar, maar er zijn ook heel veel nieuwe levels toegevoegd en dat maakt de game echt fantastisch en het is gewoon een heerlijk game om even tussendoor te spelen. Ook heeft de Switch fantastische Partygames zoals Mario Kart 8 Deluxe, Pokken Tournament DX en het super schattige Snipperclips. Een game waar je met meerdere spelers puzzels op moet lossen, door figuren uit elkaar te knippen. Helaas heeft de Switch nog geen Mario Party of Super Smash Bros, maar ik verwacht dat het niet lang zal duren voordat ook deze titels op de Switch zullen verschijnen.

Zijn er tenslotte dan ook nog negatieve punten aan de Switch? Ja, hoewel dit geen hele grote punten zijn. Een nadeel van de Switch vind ik voornamelijk het ontbreken van side functions. Op dit moment is de Switch er puur om te gamen en voor de rest helemaal niks. Vooral in de handheld mode zou het fantastisch zijn als er op zijn minst een Youtube app en een browser op de Switch te vinden zouden zijn en daar zou je eventueel ook nog Netflix aan toe kunnen voegen om lekker een filmpje of serie te kunnen kijken onderweg. Buiten dat kan ik geen negatieve punten vinden aan het systeem, ja het is niet de meest krachtige console, maar dat heeft een Nintendo console ook helemaal niet nodig. En dat de Switch op dit moment veel oudere games bevat, vind ik op dit moment alleen maar een positief punt. Veel van deze games waren nog nooit eerder op een handheld te spelen of ze hebben maar een beperkt publiek bereikt omdat ze voor de Wii U gemaakt waren. Dit zijn vaak fantastische games, waar nog niet alle potentie uit gehaald is kunnen halen door de lage verkoopcijfers van de Wii U.

Als allerlaatste wil ik zeggen dat ik ontzettend uitkijk naar de toekomst van de Switch, omdat ik verwacht dat er nog vele fantastische games voor het systeem uit gaan komen. Halverwege deze maand komt de nieuwe Kirby game uit, waar ik heel erg naar uit kijk en ik denk dat ik binnenkort ook maar de nieuwe DragonQuest Builders ga aanschaffen, want die ziet er ook ontzettend tof uit. In de verder toekomst verwacht ik zeker nog een nieuwe Pokemon game, dit is namelijk al door Nintendo bevestigd, evenals een nieuwe Yoshi game, waar we all gameplay van hebben gezien, en ook een nieuwe Mario Party en Smash Bros. Voor de rest laat ik me helemaal verassen en ik ben er zeker van dat er nog velen fantastische games aan gaan komen!

One thought on “De Nintendo Switch: Mijn oordeel!

Reacties zijn gesloten.