Mijn 5 favoriete film componisten

Naast een liefhebber van muziek, kijk ik ook graag zo nu en dan een film. Het is dus logisch dat ik erg hou van de filmscores. Deze scores, of soundtracks, worden door tal van verschillende componisten gecomponeerd, met ieder hun eigen stijl. Natuurlijk heb ik deze lijst me componisten ook mijn favorieten. Daarom hier mijn 5 favoriete film componisten.

5. John Powell

Op de vijfde plek vinden we een componist die voornamelijk bekend is van de diverse Dreamworks films die hij heeft gedaan. John Powell maakte muziek voor beide How to Train Your Dragon films, Shrek en Kung Fu Panda. Hoewel ik niet de grootste fan ben van Dreamworkds, vind ik de How to Train Your Dragon films wel ontzettend gaaf en de daarbij horende soundtracks zijn ook echt ware meesterwerkjes. Dat is dan ook voornamelijk de reden dan Powell op deze lijst terecht is gekomen. De soundtracks van deze films nemen je helemaal in het gevoel van het vliegen op de rug van draken en het Vikingleven, maar daarnaast hebben ze ook nog een twist die een beetje Schots aandoet. De scores zijn schitterend om naar te luisteren en iedere keer dat je ze luistert ontdek je er weer nieuwe details in of instrumenten die je eerder nog niet had gehoord. Mijn favoriete score van John Powell is ´Dragon Racing´ van How to Train Your Dragon 2. Deze score bevat schitterende uptempo stukken en zweverige rustige stukken. De score bevat een grote variatie aan instrumenten, van bombastische drums en blazers tot aan mooie string partijen en epische koren.

4. Howard Shore

Howard Shore heeft de muziek gemaakt voor misschien wel de 2 meeste epische film-trilogieën ooit. Ik heb het hier over Lord of the Rings and The Hobbit. De wereld van Tolkien is in deze films briljant op het witte doek gezet en de soundtrack van Shore voor de films is subliem. Niet alleen passen de scores naadloos bij de films, maar alleen al het luisteren van de scores laat je al helemaal wanen in Middle Earth, met al haar mooie landschappen, rare figuren en wonderlijke gebeurtenissen. De scores zijn mooi, maar ook heel bombastisch wanneer het nodig is bij de enorme veldslagen of achtervolgingen die in de films zitten. De scores van Lord of the Rings zijn scores waar ik uren naar kan luisteren. Ze zijn zo gedetailleerd en zetten zo ontzettend goed een sfeer neer. Als iemand je zou vertellen dat het klassieke keltische stukken zouden zijn, zou iemand die de films nog nooit heeft gezien dat meteen geloven. Lord of the Rings is 1 van de briljantste filmseries ooit, maar de soundtrack van de films zijn ook echt top of the bill en 1 van mijn favoriete soundtracks.

3. Hans Zimmer

De Duitse Hans Zimmer is een componist die van alle markten thuis is. Van superhelden films tot oorlogsfilms en van middeleeuwse fantasy films tot animatiefilms. Hans Zimmer is een componist die het allemaal kan. De stijl van Zimmer beschrijven is dan ook heel lastig, zijn werk is over het algemeen heel episch, maar dat is niet iets waarin hij uitblinkt. Ik denk dat hij vooral uitblinkt door de kwaliteit en diversiteit van zijn scores. Zijn scores voor de Lion King zijn 1 van de beste op het gebied van animatiefilms, ook is hij meester op het gebied van oorlogsfilms. Dat heeft hij bij ondermeer Pearl Harbor en Dunkirk wel bewezen. Maar ook zijn werk voor, misschien wel zijn bekendste werk, Pirates of the Caribbean is briljant. En ondanks dat ik geen fan ben van superhelden films, vind ik de scores van Batman en Superman welke Zimmer gecreëerd heeft briljant en fantastisch om naar te luisteren. Een echte favoriete score van Hans Zimmer kan ik me zo niet bedenken, maar de manier waarop Zimmer me altijd ontroerd in zijn scores voor oorlogsfilms is toch wel iets wat ik echt 1 van de sterkste dingen vind aan de muziek van hem. Als voorbeeld neem ik ”Tennessee” uit Pearl Harbor. Een film die heel controversieel is, maar ik persoonlijk fantastisch goed vind en de daarbij horende soundtrack ook.

2. Michael Giacchino

Deze naam doet wellicht niet bij iedereen een belletje rinkelen. Maar Michael Giacchino heeft toch een heel aantal memorabele soundtracks gemaakt, met erg hoog geprezen scores. Zijn bekendste werken zijn denk ik toch wel de soundtracks van de vele Pixar films als Up, Ratatouille en de meest recente pixar film: Coco. Maar ook deed hij de soundtracks van Jurassic World en Rogue One: A Star Wars Story. En daarmee lijkt Giacchino in de voetstappen te stappen van de grote legend John Williams. Maar persoonlijk ben ik het meeste fan van de soundtracks die hij deed voor Pixar. Met name de soundtrack van Up, Ratatouille en Coco vind ik briljant. Maar de soundtracks van The Incridbles en Inside Out zijn erg goed. Wat mij betreft is Giacchino de koning van de Pixar muziek. Hij is samen met Randy Newman de founder van de Pixar formule. De klanken van zijn scores passen naadloos in de films en weten altijd de gevoelige snaar te raken. Ook weet hij je altijd in de sfeer van de cultuur te brengen. Naast dat de scores mij altijd weten te ontroeren, zijn er ook hele vrolijke scores die je echt opgewekt laten voelen zonder te overdreven vrolijk te zijn. Mijn favoriete soundtrack van Micheal Giacchino is die van Ratatouille. De film is 1 van mijn favoriete Pixar films en dat komt mede door de briljante soundtrack die je echt in Parijs laat wanen. Mijn favoriete inviduele score van Giacchino is zijn waarschijnlijk bekendste werk, namelijk ”Maried Life” van Up. Een nummer waarbij ik het nooit droog kan houden.

1. John Williams

Deze naam noemde ik net al en het kon ook gewoon bijna niet anders als dat deze naam bovenaan zou staan in dit lijstje. John Williams is waarschijnlijk de grootste filmcomponist aller tijde en ook de meest geprezen. En dat is niet voor niks, hij maakte soundtracks voor de grootste blockbusters en werkte daarin veel samen met meestersregisseur Steven Spielberg. De lijst met grote films waarvan Williams de soundtrack heeft gemaakt, is oneindig. Het is dan ook niet voor niets een droom van veel regisseurs om met deze man samen te werken. De stijl van Williams is heel groots en diepgaand en bovenal iconisch. De man heeft 5 Oscars op zijn naam staan en werd maar liefst 51 maal genomineerd voor de prestigieuze prijs. Met de klanken van onder andere Jurassic Park, Harry Potter en Star Wars veroverde hij de wereld en is hij geliefd bij menig filmliefhebber. De scores van Williams zijn van het hoogste niveau qua detail en zitten vol verassingen. De scores zitten vol met allerlei instrumenten, waardoor ze een heel groots geluid geven met een hele volle klank. En ondanks dat de man 86 jaar oud is kan hij nog steeds niet stoppen met componeren, want het is al bevestigd dat Williams de soundtrack voor de 9de Star Wars episode, net als alle andere, zal gaan componeren. En zeg nou zelf? Een Star Wars episode zonder muziek van John Williams is toch ook amper voor te stellen? Wanneer je muziek van hem hoort herken je meteen zijn stijl en ik krijg er altijd meteen een euforisch gevoel van. Ik ben voornamelijk fan van de scores die hij maakte voor Harry Potter en Star Wars, maar ook die van bijvoorbeeld Jurassic Park, E.T., Indiana Jones en Jaws zijn schitterend. Eigenlijk is het gewoon heel moeilijk om te kiezen wat nou zijn mooiste score is, omdat hij zo ontzettend veel heeft gedaan en het allemaal van zo’n ontzettend hoog niveau is! Maar een score die mij echt raakt, dankzij de verschillende acts die het heeft, is ”Hedwig’s Theme” van Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Ook is de ontwikkeling van deze score door de hele series heen fantastisch en symbolisering van hoop die deze score bij zich draagt.

Dit zijn mijn 5 favoriete film componisten, waar ik bij mij zeggen dat van nummer 3 naar 2 een grote sprong wordt gemaakt, maar bij 2 naar 1 een nog veel grotere. Wat is jullie favoriete componist en welke score luister jij het liefste? Laat het hieronder weten in de reacties.

One thought on “Mijn 5 favoriete film componisten

  1. Ik heb geen favoriete componist, maar ik vind de score “Monsters, Inc.” van Monsters, Inc. echt fantastisch ^^

Reacties zijn gesloten.