Het jaar 2017 in muziek

Het jaar is alweer voorbij. Net als vorig jaar blik ik op de laatste dag van het jaar terug op het afgelopen muziekjaar. 2017 was gelukkig niet zo’n grote bitch als 2016 en dit jaar is er vooral veel goede muziek uitgekomen, zonder dat daar eerst de halve muziekindustrie voor dood hoefde te gaan. In deze blog blik ik terug op mijn muziekervaringen in 2017 en vertel ik jullie wat mijn favoriete albums van het jaar zijn!

In 2016 zijn we heel veel helden verloren en in 2017 zijn er daar uiteraard weer wat bij gekomen. Maar er was er dit jaar eigenlijk maar eentje die mij persoonlijk wist te raken. Dat is namelijk het overlijden van Chester Bennington, de zanger van Linkin Park. Ik heb in het verleden heel erg veel naar Linkin Park geluisterd en ik doe dat nu ook nog wel eens. De zelfmoord van Chester kwam bij mij dan ook best hard binnen. Het was algemeen bekend dat Chester al jaren in een depressie zat, dat is ook goed te horen aan de teksten van de band. Maar dat hij er een einde aan maakte, dat kwam wel behoorlijk hard aan. Chester was voor mij toch wel een beetje een jeugdheld en ondanks dat ik het niet zo eens was met de muziekkeuzes van Linkin Park de laatste jaren, was het toch een onderdeel van mijn jeugd. De muziek van Linkin Park zal nu dan ook altijd een beetje een bittere nasmaak voor mij hebben, maar dat betekent niet dat ik er niet meer naar zal luisteren, want het blijft heerlijke muziek! Vooral de tekst van In The End komt nu extra hard binnen, rust zacht Chester.

2017 was voor mij een jaar waarin ik toch best wel wat concerten heb bezocht. Ik begon het jaar met een nieuwjaarsconcert in Theater de Efteling. Tijdens dit concert werden er door Philharmonie Zuid Nederland traditionele nieuwjaarsstukken van de Strauss familie gespeeld en herkenbare Efteling melodieën. Een concert als deze past natuurlijk perfect in een sprookjesachtige setting als de Efteling. Dit was niet het enige Efteling concert wat ik dit jaar bezocht, want op zondag 14 mei bezocht ik samen met Sharona het Efteling concert georganiseerd door Maarten Hartveldt in de schouwburg in Tilburg. Een prachtig concert waarin de mooiste melodieën uit het park werden gespeeld door het Belgische Casco Phil-orkest.

In diezelfde schouwburg in Tilburg zag ik dit jaar twee keer Rowwen Heze live. De eerste keer op 6 mei met de theatershow Pinkpop in samenwerking met Theatergroep Maastricht. Een schitterend en ontroerend stuk waar de geschiedenis van het festival schitterend in verweven zat. En de tweede keer op 25 november met hun nieuwe theatertour Drie Kier Alaaf. Een show met natuurlijk als thema Carnaval, een show vol humor en de herkenbare muziek van Rowwen Heze.

Paradiso wordt vaak omschreven als de poptempel van Nederland. En terecht want het is echt een schitterende zaal. Op 7 april zag ik hier de zangeres Teske de Schepper live. Een mooi intiem concert in 1 van de mooiste concertzaal van Nederland. Ik heb van deze echt genoten, er was geen enorme show ofzo. Maar de muziek was gewoon heerlijk om mee te zingen en je merkte dat iedereen gewoon echt fan van Teske was die in de zaal aanwezig was en dat verbroedert.

In oktober bezocht ik samen met Sharona het concert van Chef’Special in het Ziggo Dome. Een waanzinnige show vol vuurwerk, confetti, de goede muziek van Chef’Special en een enorm lichtspektakel. Dit concert was toch wel het mooiste van dit jaar, de show was outstanding en het vormde een ontzettend mooi geheel. Chef’Special heeft hier laten zien dat ze heel groot willen worden en ze hebben bewezen dat ze, naar mijn mening, de beste band van Nederland zijn. Ik wou de Cheffies al lang live zien maar dit concert was echt ver boven mijn verwachtingen.

November stond al helemaal in het teken van concerten. Ik bezocht in de maand november 3 concerten, waarvan 2 rond 1 weekend. Het eerste concert van november was het concert van Royal Blood in AFAS Live op 10 november. Sinds ik Royal Blood in ontdekte wou ik ze al live zien en dit jaar kwam die droom eindelijk in vervulling. Dit concert was echt fantastisch. De twee jongens wisten een muur van geluid te creëren en de hele zaal met hun mee te krijgen. De sound van de band vind ik gewoon zo ontzettend gaaf en dit is een concert wat ik niet had willen missen. Kwa show niet zo goed als de Cheffies, maar de sound van Royal Blood kunnen ze niet aan tippen. Het tweede concert was op 13 november in 013 in Tilburg. Hier ging ik naar de, naar mijn mening, beste nieuwe band van 2017: The Amazons. Deze jonge gasten uit Engeland wisten de kleine zaal van 013 helemaal op z’n kop te zetten met hun rauwe en catchy indierock. Een concert waar ik ook ontzettend van heb genoten en vooral heel veel heb meegezongen! Het derde concert was het al eerder genoemde Rowwen Heze concert in Tilburg.

Ik sloot het jaar af met een tweede concert van Teske voor dit jaar op 30 december in de Effenaar in Eindhoven. Een super intiem concert met vooral nummers van de laatste EP van Teske: Alles Is. Deze show was duidelijk beter overnagedacht als de show in Paradiso. Alles voelde meer als 1 geheel, de lichtshow zat beter in elkaar, maar toch voelde het minder compleet. De show was korter en er waren een hele hoop van Teske’s singles die ze niet gezongen heeft. Ook het ontbreken van een voorprogramma vond ik jammer, desondanks heb ik een fantastische avond gehad.

De beste muziek van 2017

In 2017 is er ook weer ontzettend veel nieuwe muziek uitgekomen. Veel van de grote bands brachten dit jaar nieuwe muziek uit. Zo kwam Coldplay met een nieuwe EP waarin ze toch weer wat meer met hun verleden aan het flirten zijn. Ook kwamen U2 en Foo Fighters met een nieuw album. Het album van de Foo’s deed me eigenlijk vrij weinig, het is zeker niet slecht. Maar ik vind het geheel vrij schreeuwerig en zeker niet zo goed als hun vorige album. Ook het nieuwe album van U2 was het net niet. Het klinkt heel tof, maar het heeft niet de glorie van de oude albums als The Joshua Tree en Achtung Baby. Wel blijft de stem van Bono heerlijk om naar te luisteren. In 2016 was ik bij het concert van Muse niet zo’n fan van Nothing But Thieves, maar dit jaar hebben ze een waanzinnig album neergezet welke ik meteen in mijn collectie moest toevoegen.  Dit is maar een kleine greep uit alle muziek die er dit jaar uitgekomen is en mijn 5 favoriete albums zie je hieronder:


5. The Amazons – The Amazons

The Amazons zijn zoals ik daarnet al zei naar mijn menig de beste nieuwe band van 2017. Hun debuutalbum staat vol met rauwe en catchy indierock nummers. Deze jonge Britse jongens laten met deze plaat zien dat ze klaar zijn voor de wereld. De muziek is erg toegankelijk, dus ze kunnen voor een breed publiek spelen en het klinkt ook nog eens verrekte lekker. De teksten zijn goed mee te zingen en de solo’s zijn heerlijk. Met nummers als In My Mind, Black Magic en Nightdriving staat dit album vol met potentiële hits. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst nog veel meer van deze gasten gaan horen!

4. Chef’Special – Amigo

Op de vierde plek vinden we de band waar ik dit jaar extra verliefd op ben geworden. De beste Nederlandse band, Chef’Special, ging dit jaar helemaal los met hun nieuwe album. Een album wat compleet anders is als hun vorige albums, maar toch ook weer de typische Chef’Special sound heeft. In dit album hebben ze er heel veel voor gekozen om het allemaal wat elektronisch te laten klinken en dat heeft ontzettend goed uitgepakt. Ze hebben enorme hits gescoord met Amigo en Try Again en ook live klinkt het album fantastisch en past het naadloos tussen het andere materiaal. Echt een album waar ik nog jaren naar kan luisteren!

3. Harry Styles – Harry Styles

De grootste verassing van dit jaar was toch wel Harry Styles. Nu One Direction uit elkaar is gaan de jongens iedere hun eigen kant op. Maar dat Harry deze kant op zou gaan had niemand verwacht. Harry kwam met een album vol old skool rock en wat rauwere pop. Iets wat hem ontzettend goed past en waarmee hij ontzettend gescoord heeft. De eerste single van het album ”Sign of the Times” is een ontzettend mooie plaat en met Kiwi brengt Harry je helemaal terug in de tijd. Ik ben echt fan van dit album en ik hoop dat hij in de toekomst nog meer van dit soort muziek gaat uitbrengen, want het klinkt fantastisch en het doet me hier en daar ook denken aan de stijl van David Bowie, wat alleen maar goede dingen voor de toekomst van Harry Styles bied.

2. Ed Sheeran – Divide

Ed Sheeran heeft al een heel breed repertoire, waarvan een hoop nummers grote hits zijn geworden. En dit terwijl hij dit jaar pas zijn derde album uitbracht. Met Divide laat Ed weer andere kanten van zichzelf zien, zoals hij bij ieder album doet. Ook dit keer heeft hij weer een hoop hits te pakken met onder andere Shape of You, Perfect, Galway Girl en Barcelona. Divide is echt een fantastisch album met een heel breed scala aan muziekgenres. Van rap tot ballads, Divide heeft het allemaal. Ed bewijst weer dat hij naast muziek schrijven zelf ook nog eens heel goed kan zingen. En het beste van alles? Live doet hij het ook nog eens allemaal in zijn eentje op het podium, een echte topmuzikant!

1. Royal Blood – How Did We Get So Dark

De absolute nummer 1 van dit jaar is voor mij toch wel het nieuwe album van Royal Blood. Met How Did We Get So Dark laat de band zien dat ze enorm veel geleerd hebben. Ze zetten een nog stevigere wand van muziek neer als bij hun debuutalbum en daarmee veroveren ze langzaam de wereld. Met hun sterke riffs en harde drums weten ze zalen over de hele wereld vol te krijgen en spelen ze de sterren van de hemel. In dit album laten ze nog beter zien wat ze kunnen en experimenteren ze nog meer. Met nummers als Lights out, How Did We Get So Dark en Hook, Line and Sinker domineren ze de Rockcharts. En naast de fantastische muziek op dit album zijn de bijbehorende clips ook echt bizar gaaf gedaan. En live klinkt het allemaal nog veel beter en komt het nog meer binnen. Royal Blood is echt de live act van 2017 en met How Did We Get So Dark hebben ze een top album neergezet!


2017 was een fantastisch jaar voor de muziek en 2018 lijkt net zo mooi te worden. Arctic Monkeys hebben al laten weten dat ze bezig zijn met nieuw materiaal en ook Agent Fresco zou met een nieuwe plaat bezig zijn. Muse heeft ook aangekondigd met meer nieuwe singles te komen in 2018, maar helaas nog niet met een nieuw album. Ook ga ik in de zomer van 2018 Ed Sheeran live zien. Ik kan niet wachten tot al het moois van 2018 komt. En om deze blog goed af te sluiten zet ik hieronder mijn meest gestreamde track van 2017. Dat is namelijk met ruim 50 streams In My Mind van The Amazons.

One thought on “Het jaar 2017 in muziek

Reacties zijn gesloten.