Mijn 5 favoriete pretparken

Nu het pretparkseizoen voorbij is, leek het mij weer tijd om een ranglijstje in de categorie pretparken te maken. Vorig jaar heb ik mijn 10 favoriete achtbanen gedaan, maar omdat er amper wat veranderd is in mijn top 10, wou ik dit jaar wat anders doen. Daarom presenteer ik u nu: Mijn 5 favoriete pretparken anno einde seizoen 2017! 

Door de jaren heen heb ik heel wat parken bezocht. Vooral in de afgelopen paar jaar zijn er daar heel wat bij gekomen met een UK trip in 2015, een citytrip Barcelona in combinatie met Port Aventura afgelopen mei en een aantal tripjes naar Europa Park en Disneyland Parijs door de jaren heen. Ik zou dan ook makkelijk een top 10 kunnen maken met alle parken die ik al heb bezocht. Probleem is, ik zou niet weten hoe ik er 10 zou moeten rangschikken. Ik kom vaak niet verder als de beste 5, dus daarom dat ik een top 5 van mijn favoriete pretparken maak.

5. Port Aventura

Over de nummer 5 van deze lijst heb ik serieus best wel een tijdje na moeten denken en het kan goed zijn dat ik over een paar weken hier alweer heel anders over denk. Maar ik ben uiteindelijk als nummer 5 uitgekomen bij Port Aventura. Ik heb dit park dit jaar voor het eerst bezocht en het park heeft op mij toch wel echt een positieve indruk achter gelaten. Het is niet het perfecte park en het park kent ook heel veel verbeter punten, waaronder het personeel en de afwerking. Maar over het algemeen is het een mooi en erg sfeervol park. Het park is verdeeld in verschillende themagebieden die ieder een land/cultuur vertegenwoordigen. Met name het Mediteranen deel is ontzettend sfeervol, zo ook het Western gebied, een thema waar ik over het algemeen best van gecharmeerd ben. Wat me in Port Aventura wel heel erg opvalt is dat het niveau van afwerking en details heel erg laag ligt. Overal zie je wel kabels hangen of liggen, bij topbaan Shambahla zijn de decorstukken gemaakt van piepschuim en muren zijn vaak 1 recht eind zonder veel details erin.

Ook is er heel goed te zien welke dingen er bijgebouwd zijn nadat Universal de boel verkocht heeft, want de orginele stukken van het park bevat veel meer logica en detail. Ook heeft Universal veel duurzamere bouwmaterialen gebruikt als dat de huidige eigenaren doen. De basis van alle themagebieden is gelegd door Universal en eigenlijk is alleen het Mediteraanse en Western gebied nog zo perfect als dat het bedoeld was, dit zijn dan ook de meest sfeervolle gebieden van het park.

Mijn favoriete achtbaan van het park is Shambahla. Het absolute topstuk van het park. Een B&M Hypercoaster vol airtime, een splash, heerlijk snel en een mooie lay-out. Shambahla is echt een pak beter als zijn kleine broertje Silver Star in Europa Park. Ondanks dat hij maar een paar meter hoger is, behoudt hij een stuk beter de snelheid en heeft hij veel meer airtime. Daarnaast ziet het gebied random de baan er ook heel leuk uit, al laat de afwerking en materiaal keuze wel aan de wensen over.

Mijn favoriete attractie van dit park is Shambahla, daarom dat ik hier mijn favoriete niet achtbaan van het park ook nog erbij laat zien. Dit is de splash-battle van het park, , ik had nooit verwacht dat ik een splash-battle als 1 van de leukste attracties van het park zou raten. Dat komt niet omdat het niveau van de rest van de rest van het park zo slecht vind, maar deze splash-battle is oprecht gewoon heel leuk gedaan. De attractie ligt in een eigen themagebiedje met allerlei tempeltjes. In de rit kom je eerst langs een openlucht darkride met targets waar je met water op moet schieten om objecten te laten bewegen en op het einde van de attractie kun je met andere boten en omstanders er een hele vette battle van maken, waar je behoorlijk nat in kunt worden. Heel tof gedaan en echt 1 van de tofste attracties van het park.


4. Disneyland Park

Op nummer 4 vinden we het kasteelpark van Disneyland Parijs. Het Disneyland Park is met haar ruim 404.000m² het grootste kasteelpark van alle Disney resorts ter wereld, tevens is het ook het grootste park van het Disneyland Parijs resort. Het is een Disneypark, zoals een Disneypark hoort te zijn met de 5 bekende themagebieden Main Street USA, Tomorrowland -welke in Parijs wellicht wel wat anders is met het Jules Verne thema en Discoveryland heet- Adventureland en Frontierland. Wat het Disneyland Park zo ontzettend tof maakt is dat het in zoveel opzichten anders is als Het Magic Kingdom en het originele Disneyland en tegelijkertijd ook zoveel gemeen heeft met die parken. Het park mag wel wat liefde en aandacht gebruiken, want het loopt ondertussen wel heel erg achter qua nieuwe attracties vergeleken met de andere Disneyparken in de wereld, gelukkig heeft de Walt Disney Company het resort nu helemaal in handen en zal het er binnen enkele jaren een stuk rooskleuriger uit zien voor het park.

Wat het park voor mij zo bijzonder maakt is uiteraard het hele hoge niveau van theming, gecombineerd met het herkenbare van de Disney films natuurlijk. Daarnaast weten ze je tevens ook heel goed onder te dompelen in onbekende werelden, die niet perse direct met een Disney film te maken hebben, maar wel op dezelfde manier een verhaal vertellen. Disney weet de experience in hun parken zo immersive te maken dat je bijna vergeet dat je in een gecreëerde wereld bent. Het Disneyland Park heeft anders als alle andere Disneyparken een kasteel met veel fantasievolle elementen, terwijl andere resorts allemaal een barokke kasteel hebben. Zo´n fantasievol kasteel past naar mijn mening veel beter in een Disneypark, vandaar ook dat ik vind dat Disneyland Parijs het mooiste kasteel heeft. Nadeel van Disneyland is wel de hoge prijzen en de verschrikkelijk slechte horeca.

Mijn favoriete achtbaan van het park is Space Mountian, momenteel Hyperspace Mountain. Deze indoorcoaster voert je mee in de ruimte met in het begin een lancering met prachtige bewegingen van het kanon aan de buitenkant van het gebouw. Tijdens de rit ga je door 3 inversies en raas je langs sterren en planeten. Ik heb hem nog niet als Hyperspace Mountain mogen ervaren, maar qua lay-out is het in ieder geval een best sterke coaster. En natuurlijk is de Parijse Space Mountain een heel stuk anders als de andere versies.

Voor mijn favoriete attractie van het park moeten we aan het andere kant van het park zijn, namelijk in Frontierland. In het prachtige dorpje Thunder Mesa vinden we boven op een heuvel Phantom Manor. Deze unieke versie van de Disney klassieker Haunted Mansion heeft briljante storytelling. Het verhaal van Phantom Manor zit helemaal verworven in het verhaal van Thunder Mesa en daarmee vormt Frontierland een prachtig geheel. Phantom Manor is het huis van de rijke Ravenswood familie. Na de dood van haar ouders gaat Melanie Ravenswood trouwen, maar op de dag dat de bruiloft plaats zou vinden komt haar bruidegom nooit opdagen. Tot op de dag van vandaag zit Melanie in het vervloekte huis op haar man te wachten.

De sfeer in het huis is gewoon briljant gedaan, dit komt mede door de briljante muziek, maar ook zeker door de manier waarop dingen worden uitgebeeld en hoe dingen zijn uitgelicht. Phantom Manor is voor mij altijd een must do op een dagje Disney en ik kan van de attractie en de muziek blijven genieten. Helaas is de stem van de voorshow vervangen voor een Franse stem, in plaats van de stem van Vincent Price, onder andere bekend van Micheal Jacksons Thriller. Zijn lach is gelukkig nog wel in de attractie te horen.


3. Phantasialand

Voor de nummer 3 op deze lijst moeten we afreizen naar het Duitse Brühl. Phantasialand is echt een one of a kind park. Vooral de afgelopen jaren zijn ze hier zo ontzettend hard aan de weg aan het timmeren. De theming in het park is van een ontzettend hoog niveau. Ieder hoekje van een attractie wordt tot in detail gethemed en de soundtracks van de attracties klinken alsof ze zo uit een film komen. Ik ben door de jaren heen veel in dit park geweest en daardoor heb ik het park ook erg zien groeien. Niet in oppervlakte, want het is een ontzettend klein parkje, maar vooral in niveau en bezoekersaantallen. Doordat het zo’n klein park is, moeten ze heel creatief omspringen met de ruimte die ze hebben en daar zijn ze door de jaren heen heer en meester in geworden. Op vrij compact stuk grond weten ze bij Phantasialand complete immersive themawerelden neer te zetten met een ontzettend goed oog voor detail. Hoewel het park een heel eind is, moet er ook nog een hele hoop gebeuren. Zo staan er nog een aantal attracties die wel een vervanging of opfrisbeurt mogen krijgen. Ook in de horeca mogen er nog flinke stappen gezet worden. De kwaliteit is prima in orde, maar er zit op het moment nog vrij weinig variatie in. Een groot pluspunt voor Phantasialand is dan weer wel de zoals al eerder genoemde immersive theming, maar ook qua shows en entertainment weten ze heel goed wat ze doen daar in Brühl. Vooral de ijsshow is ontzettend goed en dan ook zeker de moeite waar om te gaan bekijken tijdens een bezoek aan Phantasialand.

Phantasialand heeft gewoon een perfecte combinatie gevonden tussen Thrill, Famillieattracties en theming. Het park staat vol met toppers als Black Mamba, Taron, Maus au Chocolat, Chiapas, Winja’s Fear & Force en nog vele anderen.

Mijn favoriete achtbaan van het park en tevens ook mijn favoriete achtbaan van al mijn bereden achtbanen, is Taron. Deze multi-launch coaster zit vol actie. Snelle richtingswisselingen, 2 krachtige lanceringen en bakken vol airtime. En dit allemaal tussen prachtige rotswanden, door een middeleeuws en met een schitterende soundtrack. Sowieso vind ik Klugheim 1 van de mooiste themagebieden die er in Europa te vinden is. Het is allemaal zo rijkelijk gedocoreerd, het voelt echt aan en het dorpsplein is ontzettend sfeervol. En door dat gebied heen kronkeld dan een coaster van wereldformaat, welke zichzelf ontzettend veel kruist, loeihard gaat en je zelfs zonder inversies helemaal weg weet te blazen.

Mijn favoriete attractie van Phantasialand is er nog eentje van wereldformaat. Phantasialand is met deze attractie er in geslaagd om een simpele logflume om te toveren tot een attractie met een hele immersive ervaring. Ik heb het natuurlijk over Chiapas! Chiapas is zo’n attractie die je gewoon gedaan moet hebben als je naar Phantasialand gaat. Hij is voor de hele famillie, hij neemt je volledig mee naar een andere wereld en daarnaast heeft Chiapas een ontzettend toffe soundtrack. De soundtrack van Chiapas is dan ook 1 van mijn favoriete pretparksoundtracks en naar mijn mening ook 1 van de beste ter wereld. Maar ook als je de attractie niet bezoekt, is het plein voor Chiapas ontzettend sfeervol en neemt het je helemaal mee naar de wereld van de attractie. Echt een fantastisch themagebied met ook weer een fantastisch oog voor detail.


2. Efteling

Op nummer 2 vinden we mijn thuisparkje. Het park waarmee ik ben opgegroeid, waar ik nu al jaren een abonnement van heb en nog altijd super graag kom. De Efteling is zo Nederlands als het maar zijn kan en het is voor veel Nederlanders ook een stukje van hun cultuur. Al 65 jaar verwonderd het park haar bezoekers, van jong tot oud. De roots van tekenaar Anton Pieck, die de beginselen van de Efteling zoals we het nu kennen legde, zijn nog altijd heel goed terug te zien. Door de jaren heen is de Efteling gegroeid naar een pretpark van wereldformaat. Met haar immersive theming en de kracht tot het verwonderen, weet de Efteling al jaren lang miljoenen bezoekers te trekken.

Het park heeft bij mij gewoon een heel bijzonder plekje. Ten eerste omdat het zo dichtbij is en ik er daardoor mee opgegroeid ben, maar ook omdat ik echt trots ben als Nederlander dat wij zo’n ontzettend mooi park in ons koude kikkerlandje hebben. Een park wat immersive theming en natuur schitterend weet te combineren. Vooral de laatste jaren weet de Efteling haar belevingen naar een nog hoger niveau te tillen en daarmee qua het bieden van belevingen heel erg dicht in de buurt te komen van Disney en dat voor een park die op eigen kracht overleeft, zonder een enorme filmstudio achter zich. De kracht van de Efteling zit ook vooral in het feit dat ze de filosofie van de heer Pieck nog altijd volgen. Het hoeft niet allemaal heel groots en bombastisch zijn, als je met goede materialen werkt en een oog voor detail hebt, kun je alles maken. Dit laat de Efteling heel goed zien en door het gebruik van echte materialen weten ze alles geloofwaardig te maken. Iedere attractie van het park past dan ook naadloos in de schitterende natuur die het park weet te bieden. Van grote achtbanen zoals Baron 1898, Joris en de Draak en de Vliegende Hollander tot paleizen, kastelen en natuurlijk het Sprookjesbos.

Mijn favoriete achtbaan van de Efteling is Baron 1898. Niet omdat deze baan qua layout nou zo super spannend is, maar puur om de beleving van de attractie. De Efteling is er bij de Baron in geslaagd om beleving van A tot Z neer te zetten. De voorshow vertellen op een schitterende manier het verhaal van de attractie. De theming is subliem en het ziet er uit alsof het een echt werkende mijn is geweest. Daarnaast wordt er goed naar de climax van de attractie gewerkt met een schitterende spanningsopbouw. Baron 1898 is naar mijn mening 1 van de best gethematiseerde achtbanen ter wereld.

Mijn favoriete attractie van het park is de gloednieuwe attractie Symbolica. In dit paleis der fantasie wordt je door Pardoes meegenomen door ruimtes vol verwondering en magie. Iedere ruimte van de attractie zit vol details en is van top tot teen afgewerkt. Daarnaast heeft de attractie prachtige muziek en de animatronics bewegen zo soepel dat het net echte mensen zijn. Symbolica heeft mij echt overdonderd en is met stipt de beste attractie van het park en dat begint al bij de schitterende aanblik van een fantasievol paleis midden in het park.


1. Europa Park

Met een grote voorsprong vinden wij op de eerste plek het grootste pretpark van Duitsland, Europa Park. Europa Park is al meerdere malen op rij bij de Golden Ticket Awards uitgeroepen tot beste pretpark ter wereld en dat is iets waar ik het tot noch toe volledig mee eens ben. Europa Park is met afstand het meest complete park waar ik tot nu toe ben geweest. Ze hebben erg goede en betaalbare horeca met een uitgebreid aanbod. Ze hebben een groot en gevarieerd attractie aanbod met erg vermakelijke darkrides en een aantal topcoasters. Daarnaast kent Europa Park schitterend gethemede themagebieden, ieder in het thema van een Europees land. Ook qua operations heb ik in Europa Park zeer goede ervaringen, in tegenstelling tot de andere parken op deze lijst. Zelfs als het druk is in het park sta je bijna nooit dan drie kwartier tot een uur te wachten. Europa Park is in heel veel opzichten gewoon een voorbeeld voor andere parken. Ze hebben erg goede operations, ze vernieuwen heel veel aan hun wat oudere attracties en horeca, de horeca is erg goed van kwaliteit en betaalbaar en ze bieden een compleet verblijf met hun 5 themahotels en een eigen camping.

Wie denkt Europa Park in 1 dag te kunnen doen, komt heel bedrogen uit. Het park is gewoon zo ontzettend groot dat je minimaal 2 dagen nodig hebt om alle attracties te doen. Daarnaast biedt het park uren aan showplezier, welke ook nog eens van een hoog niveau zijn. Met name de ijsshow en de ridderarena shows zijn altijd heel erg goed. Maar wat misschien het beste aan Europa Park is, is het openingstijden beleid. Europa Park laat de rijen van de attracties altijd open tot de aangegeven sluitingstijd van het park. Daarnaast is het park ook flexibel open wat inhoudt dat er vaak nog 1 tot soms wel 3 uur wordt toegevoegd aan de openingstijden die op de website aangegeven staan, dit wordt bepaald aan de hand van de drukte van het park.

Het aanbod van de horeca in Europa Park is aangepast aan de cultuur welke het desbetreffende themagebied representeert en daarbij worden niet alleen de stereotype meegenomen, maar ook wat minder bekende maar wel typische gerechten voor dat land.

Zelfs als je niet in de attracties gaat is er in Europa Park genoeg te zijn, want het park kent velen mooie wandelroutes en de architectuur in het park is werkelijk een plaatje, alsof je daadwerkelijk van land tot land loopt. Zijn er dan ook nog negatieve kanten aan Europa Park? Natuurlijk zijn die er. Zo is de merchandise vrij aan de prijzige kant en de darkrides van het park zijn niet op zo’n hoog niveau als bij Disney of de Efteling, maar deze parken zitten dan ook wel aan de top van darkrides.

Mijn favoriete achtbaan van Europa Park is Blue Fire Megacoaster. Deze gelanceerde achtbaan is botersoepel en gaat prachtig op in het landschap van het IJslandse themagebied waar het in ligt. Daarnaast bevat Blue Fire enkele hele leuke elementen, met name de Inline-twist op het einde is puur genieten. De launch mag dan wel misschien niet de krachtigste zijn, maar de baan vormt met de theming, de elementen en de soepelheid een ontzettend mooi geheel, dat mooi is voor inzittenden en toeschouwers.

Blue Fire is eigenlijk ook mijn favoriete attractie van het park, dus daarom zal ik hier mijn favoriete darkride van het park ook laten zien. Dat is namelijk Arthur the Ride. Deze attractie heeft veel kritiek gehad toen die net open was, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ja, het is niet van het hoogste niveau, maar voor Europa Park is Arthur gewoon een ontzettend grote stap vooruit op het gebied van darkrides. En daarbij is Arthur gewoon een ontzettend leuke darkride. Het geheel ziet er ontzettend vrolijk uit, het ritsysteem is werkelijk briljant en de fly-over in de koepel, boven de hoofden van de bezoekers is adembenemend en een absoluut hoogtepunt van de attractie. Daarnaast vind ik dat de attractie een ontzettend mooie soundtrack heeft. Arthur geeft gewoon een leuke, complete ervaring en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

One thought on “Mijn 5 favoriete pretparken

  1. Wat een schitterende blog! 🎢🎡. Ik ben het compleet eens over de Efteling, want dat is gewoon een heel leuk park. Oh ja, wolkjes zijn leuk. ☁️

Reacties zijn gesloten.