De Hobbit, één van de meesterwerken van Tolkien

Lord of the Rings is 1 van de meest succesvolle Fantasy franchises van alle tijden. Maar De Hobbit was voor de verfilmingen nog niet echt heel bekend. De films van De Hobbit heb ik zelf nog nooit gezien, maar het boek leek me wel erg interessant om te lezen. 

De hoofdpersoon is de Hobbit Bilbo Balings die nooit avontuurlijk is geweest. Hobbits vormen een vredelievend volk dat in de Gouw woont en ongeveer een meter lang wordt. Samen met de tovenaar Gandalf en dertien Dwergen onderneemt hij een avontuur om een schat die de draak Smaug van de Dwergen gestolen heeft terug te winnen. Tijdens de tocht vindt hij een ring, die later in In de Ban van de Ring een grote rol zal spelen. Door Bard, een boogschutter uit Esgaroth, wordt de draak Smaug verslagen en de schat door de dwergen heroverd. Bilbo vervolgt zijn avontuur en komt als een heel ander iemand thuis.

Na het lezen van de Lord of the Rings boeken, wou ik ook De Hobbit lezen. Echter heeft het wel een tijd geduurd voordat ik dit boek ging lezen, omdat er iedere keer weer andere boeken op mijn pad kwamen.

In De Hobbit kom je achter het verhaal van Bilbo. Wie is Bilbo? Hoe is hij geworden zoals hij is in de Lord of the Rings boeken? En hoe vond Bilbo de ring? Dat laatste is een kleiner onderdeel van het boek als dat ik verwacht had. De Hobbit wordt altijd gezien als een prequel op de Lord of the Rings boeken, maar eigenlijk is het een heel ander verhaal die toevallig een klein raakvlak heeft met Lord of the Rings. Waar het bij De Hobbit vooral draait is, net als bij Lord of the Rings, de reis die gemaakt wordt. Echter is dit wel een hele andere reis en met een heel ander doel.

De reis begint net als Lord of the Rings in de Gouw, met een Bilbo die zich gedraagt als een normale hobbit. Hij houdt niet van op reis gaan en zit het liefste veilig in zijn eigen hol. Maar dit veranderd als hij door Gandalf verplicht wordt om op reis te gaan. In deze reis zie je Bilbo heel langzaam veranderen in de gekke, avontuurlijke hobbit zoals we hem kennen van Lord of the Rings. De ring is slechts een klein element waarmee Bilbo zichzelf weet te bewijzen tegenover de dwergen.

Interessant aan De Hobbit vind ik de verschillende volkeren uit Midden Aarde die je leert kennen gedurende de reis. Samen met de heerlijke poëtische en uitgebreide schrijfstijl van Tolkien, maakt dit dat je verder wil lezen in het boek. Het houdt het boek vernieuwend en er ontstaan onverwachte plottwisten door. Net als in Lord of the Rings staan in De Hobbit schitterende verzen en liederen die je zo mee zou willen gaan zingen als je die melodie zou weten.

De Hobbit is echt een boek waar ik verliefd op ben geworden en het is ook 1 van mijn favoriete boeken geworden. Ik zelf ben meer aangetrokken tot dit boek als de boeken van Lord of the Rings. De Hobbit leest naar mijn mening iets lekkerder, het einde is verrassender en het zit vol met plottwisten. De Hobbit is echt een pareltje en een boek dat je zeker gelezen moet hebben als je van Fantasy houdt.

 

One thought on “De Hobbit, één van de meesterwerken van Tolkien

Reacties zijn gesloten.